Subjekt mener:

Det må være greit å være konservativ

Subjekt er ingen konservativ avis. Men vi er opptatt av at konservative skal ha lik mulighet som alle andre til å ytre seg, ikke minst der de er i minoritet. Her fra demonstrasjonen mot Faks ved UIT (Foto: Arild Gregor Kharchuk Furfjord/Faks Tromsø.)
Subjekt er ingen konservativ avis. Men vi er opptatt av at konservative skal ha lik mulighet som alle andre til å ytre seg, ikke minst der de er i minoritet. Her fra demonstrasjonen mot Faks ved UIT (Foto: Arild Gregor Kharchuk Furfjord/Faks Tromsø.)
Besøk fra noen man er uenig med, er en fin mulighet til å teste sine argumenter. Isteden prøvde studenter ved Universitetet i Tromsø seg på scenenekt, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Studenter ved Universitetet i Tromsø demonstrerer mot et arrangement med den konservative tyske forfatteren Gabriele Kuby.

Hvem mener det ikke er greit å være konservativ? spør du deg kanskje.

På Universitetet i Tromsø (UIT) hadde over 100 demonstranter samlet seg i går utenfor forelesningssalen der den konservative studentorganisasjonen Faks avholdt et arrangement.

Faks, som stå for Foreningen for alle konservative studenter, hadde invitert den tyske forfatteren Gabriele Kuby. Demonstrantene kaller Kuby høyreekstrem, antisemitt, homofob og transfob, ifølge iTromsø. Selv avviser hun at hun er noen av delene.

Kuby er derimot konservativ katolikk, og mener at den seksuelle revolusjonen har ført til autoritære samfunn, der meningsmotstandere knebles. Hun er motstander av abort og kjønnsskifte i ungdommen.

Annonse

«Jeg er ennå ikke kastet i fengsel, heldigvis. Men se, hvor har vi kommet hen? Her må det seks vektere til for å beskytte meg,» sier forfatteren fra talerstolen.

I forkant hadde demonstrantene revet ned plakater, og erstattet dem med nye plakater som stempler arrangementet som transfobisk og antisemittisk. De beskyldte også Faks for å være fascister. Likevel fikk arrangementet tillatelse til å avholdes. Dette var flere studenter «sjokkerte over», skriver iTromsø.

Dette må tolkes som at de ønsket at Kuby skulle få scenenekt ved universitetet.

Latskap

«Hun kaller homofile for syndige og perverse. Det er for meg hatprat. En ting er ytringsfrihet, en annen ting er å gi slike ytringer en plattform. Er det virkelig ytringsfrihet å invitere ytre høyre inn i varmen? Skal man tillate konspirasjonsteorier på et universitet?» sa demonstrant Andrine Klausen Simonsen til avisen iTromsø.

Når det gjelder Gabriele Kuby, må vi må innrømme at vi kjenner lite til forfatteren fra før. Men ifølge Wikipedia er hun først og fremst katolikk med et konservativt syn på seksualmoral og abort. Vi i Subjekt vil nok også finne flere ting å være uenig med Kuby i. Men ville ikke det vært en gyllen anledning til å trene sine argumenter ved å møte opp og stille kritiske spørsmål?

Men nei, fremfor å aktivt engasjere seg når det er anledning for meningsbrytning ved universitetene, stiller altså studenter seg opp for å demonstrere mot selve arrangementet. Det er vitenskapelig og demokratisk latskap.

Et trygt sted?

«Er UIT et trygt sted for skeive studenter og ansatte?» spør Mari-Mette Graff, Anne Hansson og Hanne Stenvaag i et åpent brev publisert hos iTromsø.

Så langt trekker de meningene til Kuby og KRF-politiker Truls Olufsen-Mehus, som snakket for Faks i 2021. Reaksjonene nå er en fortsettelse på en motstand mot Faks som startet da.

Olufsen-Mehus mener blant annet at det bare finnes to kjønn og at barn kan bli forvirret av å lære om trans i barneskolen. Betyr det at han er en fare for studentene på UIT? Ingenting tyder på at mannen er voldelig, men man skulle tro det utifra retorikken meningsmotstanderne bruker.

Faren ved dette er ikke bare at Olufsen-Melhus mister jobbmuligheter og mening i livet. Faren er at de danner et inntrykk av at det å være konservativ er direkte forbundet med farer og trusler mot homofile. Slik får homokampen ikke mer, men mindre legitimitet i samfunnet. Stadig flere vil se hvor urimelige anklagene er.

Les også: Subjekt mener: En gyllen anledning til å sette foten ned for woke i norsk akademia

Mobiliseringsfrihet

Subjekt er ingen konservativ avis. Men vi er opptatt av at konservative skal ha lik mulighet som alle andre til å ytre seg, ikke minst ved universitetene, der de er en minoritet.

Faks har lov og rett til å gruppere seg. De må kunne diskutere egne overbevisninger og skal ikke mistenkes for å hundre prosent stille seg bak meningene til foredragsholdere eller ønske å innføre politiske endringer uten demokratisk prosess.

Ledelsen ved universitetet forsvarer heldigvis ytringsfriheten prinsipielt. Grensen går ved norsk lov, og forhåndssensur skal aldri skje. Dersom noen oppfordrer til vold, bør selvsagt arrangementet stanses umiddelbart. Og dersom forbudet mot hatefulle ytringer brytes, må påtalemyndighetene håndtere dette i etterkant. Slik fungerer en rettsstat – mobben skal ikke avgjøre hvem som får snakke.

Det burde være et tankekors for demonstrantene at Kuby kunne innta offerrollen som den utrygge, all den tid seks vektere måtte hyres inn for å passe på.

Hvis man virkelig tror på egne argumenter, burde man teste dem mot sine argeste kritikere.

Les også: Kvinner faller fra filosofistudiet. Studiemiljøet får skylden

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar