Nobelinstituttet:

Sørkoreanske Han Kang får nobelprisen i litteratur

Sørkoreanske Han Kang er tildelt nobelprisen i litteratur. (Foto: Lee Jin-man/AP/NTB.)
Sørkoreanske Han Kang er tildelt nobelprisen i litteratur. (Foto: Lee Jin-man/AP/NTB.)
Han Kang tildeles årets nobelpris i litteratur for sin «intenst poetiske prosa». Hun er den første sørkoreaneren som får prisen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nobelprisen i litteratur tildelt sørkoreanske Han Kang.

Sørkoreanske Han Kang er tildelt årets nobelpris i litteratur for sin «intenst poetiske prosa». Hun er den første sørkoreaneren som får den prestisjetunge prisen.

I Nobelinstituttets begrunnelse heter det at 53 år gamle Han tildeles prisen for sin «intenst poetiske prosa som konfronterer historiske traumer og blottlegger menneskers sårbarhet».

Da prisen ble kunngjort i Stockholm torsdag, trakk Nobelkomiteens leder Anders Olsson fram forfatterens «fysiske empati» for de sårbare personene i bøkene sine, som ofte er kvinner. – Hun har en unik bevissthet om sammenhengen mellom kropp og sjel, de levende og de døde, og har i en poetisk og eksperimentell stil blitt en innovatør av samtidsprosa, sa Olsson.

Han Kang er den første sørkoreanske forfatteren som vinner Nobelprisen i litteratur, og den andre sørkoreaneren som vinner en nobelpris etter landets avdøde tidligere president Kim Dae-jung, som vant fredsprisen i 2000.

Annonse

Mats Malm, sekretær i Svenska Akademien, fortalte fra podiet at han hadde snakket med Han – ettersom hun befinner seg i Seoul – på telefon. Malm kunne fortelle at hun ble veldig overrasket over å vinne den gjeve prisen.

Man Booker-prisvinneren «Vegetarianeren» fikk strålende anmeldelser i flere norske aviser.

Les også: Museumsarbeider kastet kunst i søpla

Oslo 20170130. Sørkoreanske Han Kang vant i april 2016 den internasjonale Man Booker-prisen. 24. januar kommer hennes første roman på norsk, «Levende og døde». (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)

– Prøver å fullføre spørsmål

Han Kang er best kjent for boka «Vegetarianeren» fra 2016, som hun vant den anerkjente Man Booker-prisen for samme år. Boka handler om en kvinnes psykiske lidelser, hennes valg om å slutte å spise kjøtt og omsorgssvikten hun opplever fra sin familie.

53-åringen var den første koreanske forfatteren som ble tildelt Booker-prisen. Da hun vant prisen, sa Han at det å skrive romaner «er en måte å stille spørsmål på».

– Jeg prøver bare å fullføre spørsmålene gjennom skriveprosessen, og jeg prøver å holde meg innenfor spørsmålenes natur, som noen ganger er smertefulle, noen ganger krevende, sa hun.

Med «Vegetarianeren» sa forfatteren at hun «ønsket å stille spørsmål ved det å være menneske», og at hun ønsket å beskrive en kvinne som desperat ikke ønsker å tilhøre menneskeheten lenger.

Han var finalist til Booker-prisen i 2018 med boken «Levende og døde». Olsson, Nobelkomiteens leder, omtaler boken som et verk av vitnelitteratur. Den er basert på de virkelige drapene av prodemokratiske demonstranter i Hans hjemby Gwangju i 1980.

Boka hennes «Hvit» fra 2018 var på kortlisten til den internasjonale Booker-prisen i 2018.

Med den prestisjetunge tittelen som nobelprisvinner belønnes forfatteren nå også med 11 millioner svenske kroner. Selve prisen får Han overrakt av svenske kong Carl Gustaf under en seremoni i Stockholm 10. desember.

Flere ulike verk

Han er født i Gwangju i Sør-Korea i 1970 og oppvokst i hovedstaden Seoul, der familien hennes flyttet da hun var ti år gammel. Han studerte koreansk litteratur ved Yonsei Univserity og underviser i skrivekunst ved Seoul Institute of the Arts.

Hun debuterte som forfatter i 1993 da fem av diktene hennes, deriblant «Vinter i Seoul», ble publisert i vinterutgaven et sørkoreansk tidsskrift. Siden har hun utgitt en rekke bøker – både romaner, noveller, essays og poesi.

Fire av verkene er utgitt på norsk – «Levende og døde», «Vegetarianeren», «Hvit» og «Dette er ikke farvel».

Anna-Karin Palm, som har vært med i Nobels litteraturkomité, sier Han skriver «intenst lyrisk prosa som både er øm og brutal, og noen ganger også litt surrealistisk».

I tillegg til å være forfatter, er Han også musiker og interessert i billedkunst, noe som ofte gjenspeiles i bøkene hennes. I tillegg til internasjonal anerkjennelse, har Han også vunnet en rekke priser i hjemlandet Sør-Korea.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar