Subjektprisen 2021

Agnes Moxnes er Årets subjekt

Subjektprisen 2021 ble utdelt under en storslått prisutdelingsseremoni på Sentralen 14. desember.
(Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles/AkaMike)

Vinneren av Subjektprisen 2021 har gjort en umåtelig viktig jobb for norsk kulturjournalistikk, og gikk nylig av med pensjon etter 35 års virke for statskanalen.

Hun har vært en bauta i norsk offentlighet, og et lyspunkt i den norske kulturjournalistikken, som ofte ellers har vært preget av en i overkant vennlighet overfor sitt eget dekningsområde.

Med en enorm kompetanse om norsk kultur, fra kunst og litteratur til arkitektur og byutvikling, har hun forklart hvilken betydning kunsten har for samfunnet. Hun har økt både forståelsen og mottakeligheten for norsk kunst og kultur, men hun har også kritisert den ned i grøften.

Dette har vært en utakknemlig jobb. Journalister får virkelig høre det når de har gjort noe galt, men ikke like ofte når de har gjort noe bra. Men Agnes Moxnes har stolt på sin personlige overbevisning om at samfunnet og kulturlivet beveger seg i kritikken.

Med unikt språk og en sjelden formidlingsevne har Agnes Moxnes gjort den vanskelige kunsten og kulturen forståelig for folk flest, og dette har hun dessuten gjort ved å vekke noen av vår tids viktigste kulturdebatter. Moxnes kritiserte blant annet egen arbeidsgivers trang til å flytte fra de vakre NRK-lokalene på Marienlyst, hun forsvarte upopulært nok Bjarne Melgaards dødshus, og hun var aldri redd for å si ting som de var.

Det blir store sko å fylle for hennes arvtaker, når Agnes Moxnes nå skal leve det gode pensjonistlivet. Det fortjener hun virkelig, i tillegg til Subjekts hederspris. Gratulerer så mye!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du se hvem som vant!
Presentert av