Subjektprisen 2023

Årets mat og drikke

Presentert av
Hvilke spisesteder var best og viktigst i 2023? Subjekts jury har nominert fem kandidater. Nå er det opp til deg å stemme frem vinneren!

Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en anerkjennelse av initiativtakerne som gjør Norge til et bedre land å bo i.

Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.

Subjektprisen 2023 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en statuett.

Vinnerne lanseres under en storslått prisutdelingsseremoni 13. desember hos Ambassaden i Oslo, og du er invitert!

En publikumspris

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene, men til syvende og sist er det Subjekts lesere som bestemmer den endelige vinneren.

Du kan stemme én gang per døgn og per priskategori. Stemmeskjemaet finner du nederst i artikkelen.

For å stemme må du være logget inn i Subjekt. Det er helt gratis å registrere en bruker.

Årets mat og drikke

Subjektprisen 2023 for Årets mat og drikke er presentert av Wabba – Norges nye premium bønnesnacks.

I priskategorien Årets mat og drikke har Subjekts redaksjonelle jury nominert fem mat- og drikke-steder.

Dette er de nominerte. Du kan stemme nederst i artikkelen.

Arakataka er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets mat og drikke. (Foto: Arakataka.)

Arakataka

2023 er året Subjekt første gang deler ut en pris for mat og drikke, et vitnesbyrd om at hovedstadens gastronomiske scene aldri har vært mer glødende; en flamme som ikke ser ut til å avta etter to tiår med renessanse.

I en tid der det florerer av trendy restaurantkonsepter, ønsker vi å rette oppmerksomheten mot en aktør som har banet veien for dem. Arakataka var en av de første gourmet-restaurantene i Norge, og står fremdeles igjen som den desidert beste. Ikke mange har klart å holde seg like relevante over like lang tid.

Restaurantens bærekraftige profil er viden kjent; alle deler av dyret benyttes, restauranten har egen komposteringsmaskin, og menyen baseres på råvarer i sesong. I 2024 passerer Arakataka over 20 år, og har for lengst skrevet historie.

Fat City er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets mat og drikke. (Foto: Fat City.)

Fat City

Vi har de siste årene fått en rikere lunsjkultur i Oslo. I år fikk også Grünerløkka sin egen lunsjkonge, nemlig Fat City. Den kombinerte mat- og vinbaren og delien gir oss en ny variant av husmannskost, og tilbyr noen av de hippeste vinprodusentene på glass. 

Fat City serverte årets beste ansjostoast, og plukkfisken med fermentert kål er et eksempel på hvor digg norsk mat faktisk smaker når det gjøres rett.

Med ingen bordreservasjoner skaper de lav terskel for å spise ute. Fat City minner om Landmark i Bergen, byen som fremfor noen vet å skape uformelle møteplasser på dagtid. Et lignende konsept var akkurat det hovedstaden trengte.

Madonna er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets mat og drikke. (Foto: Madonna.)

Madonna

Madonna er stedet ingen av oss visste at vi savnet. Vi ble umiddelbart solgt av deres unike bloody mary-drink med østersskjell. Løkpaien med beinmarg fremstår ikonisk. Det er ikke overraskende at det er folkene fra blant annet Ein og Einbar som står bak Madonna, steder som gjentatte ganger har gitt oss noen av våre beste mat- og vinopplevelser. 

Madonna leverer en svært levende og variert meny, med innslag fra hele verden. De har skapt en lekegrind som ikke begrenser, men heller utfordrer til noe som ikke er blitt gjort før. Restauranten er årets mest lovende nykommer.

Panu er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets mat og drikke. (Foto: Panu.)

Panu

Panu på St. Olavs plass seiler inn som en av årets beste restauranter med kompromissløs kokkelering, uforglemmelig vin og sjeldent god bistro-atmosfære. Skapt av folk med bakgrunn fra legendariske steder som Pljoltergeist og Alkymisten, har Panu allerede fått en x-faktor som utvilsomt vil vekke stor, internasjonal oppmerksomhet i tiden som kommer. 

Panu leverer fusion på aller høyeste nivå, og rettene blir stadig mer finslipte. Likevel er det nettopp dristigheten i smaksbildet som forbløffer mest. Det er lenge siden vi har smakt så karismatiske retter i Oslo. Se opp for Michelin-stjerne.

Varemottaket

Det var kanskje ikke overraskende at Varemottaket, som kunne skilte med to av Norges beste kokker bak grytene, ble en umiddelbar suksess. «Akkurat det vi trenger nå», slo byens anmeldere fast, og trillet utelukkende seksere på terningen. Kjøttretten med yorkshire-pudding har på rekordtid havnet på Dagens næringslivs liste over 25 av de mest ikoniske rettene i Norge. 

Varemottaket er en av de mest lovende åpningene i nyere tid, og kanskje Norges hittil ærligste kjøkken. Peder og Halaigh leverer like mye et show som en gastonomisk opplevelse, og sommelier Danijela tilfører måltidet en ny dimensjon. Denne trioen skal man bare være klar over.

For å stemme, må du være logget inn.
Det er helt gratis!

Allerede en bruker? Logg inn

Ikke registrert bruker? Registrer gratisprofil eller bli abonnent

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
Alexander Tenvik
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg er interessert i kultur, og fordi de har en stor bredde i dekningen sin.


Alexander Tenvik
Kunstner
Agnes Moxnes
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
Simen Velle

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å løfte prinsipielle debatter, og stå i dem når det stormer. Medie-Norge hadde vært fattigere uten Subjekts aktive bidrag til samfunnsdebatten.



Simen Velle
Leder i FPU
Janne Wilberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Benedikte Høgberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er viktig for meg personlig å lese et bredt spekter med nyheter og meninger for å gjøre de gode samfunnsanalysene.


Benedikte Høgberg
Susanne Kaluza

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger mer, ikke mindre  kulturjournalistikk i Norge. Og så synes jeg det er viktig å følge med på tendenser, nyheter og meninger på tvers av det politiske spekteret, både saker jeg er enige i og saker jeg er uenige i.



Susanne Kaluza
Litteraturhussjef i Oslo
Adrian Eilertsen

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger flere aviser som står utenfor de store mediekonserne.



Adrian Eilertsen
King Skurk One
Trym Ruud

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er en av de få virkelig frie avisene i Norge. De dekker kunst, kultur og samfunn med integritet, uten å bøye seg for staten eller kommersielt press. De skriver ærlig, modig og ufiltrert, og gir rom til stemmer og kunstnere som ellers ikke blir sett. Det er derfor Subjekt vokser, og derfor jeg støtter dem.



Trym Ruud
Kunstner
Einar Øverenget
Jeg abonnerer på Subjekt fordi det inviterer meg til å tenke.


Einar Øverenget
Filosof
Anette Trettebergstuen
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen fyrer opp feeden min nesten ukentlig, og jeg må selvsagt følge med der det skjer. Og de skriver om kulturstoff andre har sluttet å dekke.


Anette Trettebergstuen
Stortingsrepresentant (AP)
Ervin Kohn
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen publiserer tankevekkende innlegg i samfunnsdebatten, og fordi jeg bryr meg om de som leser avisen.


Ervin Kohn
Jødisk tenker
Mímir Kristjánsson
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
Mohammad Usman Rana
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen skiller seg ut med skarpe analyser, intellektuell friksjon, ekte meningsmangfold og mot til å stille spørsmål ved zeitgeist. Som muslimsk tenker har jeg opplevd slike medier som anti-islamske, men ikke Subjekt.


Mohammad Usman Rana
Muslimsk tenker
Asle Toje
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen er maktkritisk og uredd. Det er forfriskende.


Asle Toje
Nestleder i Nobelkomitéen
Hadle Bjuland

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er en avis som setter mangfold høyt, og som mener det. Subjekt våger å ta inn flere perspektiver.



Hadle Bjuland
Leder i KRFU
Snorre Klanderud
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er avisen som virkelig forstår samtiden. De er seriøse og lesverdige på kultur og politikk, men uten å bli jålete, sånn at alle kan være med og forstå den kompliserte virkeligheten.


Snorre Klanderud
Influenser
Anine Kierulf
– Mangfold i de redigerte medier er en demokratisk forutsetning. Jeg leser kulturavisen Subjekt fordi kulturkrig også er kultur. Anbefales særlig for folk med lavt blodtrykk.


Anine Kierulf
Jurist
Amrit Kaur
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de utfordrer dagsordenen. Selv om jeg ikke alltid er enig, så er det forfriskende å lese meninger som utfordrer status quo.


Amrit Kaur
Leder i Rød ungdom
Trine Skei Grande
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Direktør i Forleggerforeningen
Hedvig Montgomery

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi kultur og politikk trenger flere stemmer og plattformer i Norge. På Subjekt blir jeg orientert og irritert, opplyst og engasjert. Og kjeder meg i hvert fall ikke!



Hedvig Montgomery
Psykolog
Morten Traavik

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør der andre tier.



Morten Traavik
Kunstner
Sarah Gaulin
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM