Subjektprisen 2023

Årets mat og drikke

Presentert av
Hvilke spisesteder var best og viktigst i 2023? Subjekts jury har nominert fem kandidater. Nå er det opp til deg å stemme frem vinneren!

Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en anerkjennelse av initiativtakerne som gjør Norge til et bedre land å bo i.

Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.

Subjektprisen 2023 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en statuett.

Vinnerne lanseres under en storslått prisutdelingsseremoni 13. desember hos Ambassaden i Oslo, og du er invitert!

En publikumspris

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene, men til syvende og sist er det Subjekts lesere som bestemmer den endelige vinneren.

Du kan stemme én gang per døgn og per priskategori. Stemmeskjemaet finner du nederst i artikkelen.

For å stemme må du være logget inn i Subjekt. Det er helt gratis å registrere en bruker.

Årets mat og drikke

Subjektprisen 2023 for Årets mat og drikke er presentert av Wabba – Norges nye premium bønnesnacks.

I priskategorien Årets mat og drikke har Subjekts redaksjonelle jury nominert fem mat- og drikke-steder.

Dette er de nominerte. Du kan stemme nederst i artikkelen.

Arakataka er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets mat og drikke. (Foto: Arakataka.)

Arakataka

2023 er året Subjekt første gang deler ut en pris for mat og drikke, et vitnesbyrd om at hovedstadens gastronomiske scene aldri har vært mer glødende; en flamme som ikke ser ut til å avta etter to tiår med renessanse.

I en tid der det florerer av trendy restaurantkonsepter, ønsker vi å rette oppmerksomheten mot en aktør som har banet veien for dem. Arakataka var en av de første gourmet-restaurantene i Norge, og står fremdeles igjen som den desidert beste. Ikke mange har klart å holde seg like relevante over like lang tid.

Restaurantens bærekraftige profil er viden kjent; alle deler av dyret benyttes, restauranten har egen komposteringsmaskin, og menyen baseres på råvarer i sesong. I 2024 passerer Arakataka over 20 år, og har for lengst skrevet historie.

Fat City er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets mat og drikke. (Foto: Fat City.)

Fat City

Vi har de siste årene fått en rikere lunsjkultur i Oslo. I år fikk også Grünerløkka sin egen lunsjkonge, nemlig Fat City. Den kombinerte mat- og vinbaren og delien gir oss en ny variant av husmannskost, og tilbyr noen av de hippeste vinprodusentene på glass. 

Fat City serverte årets beste ansjostoast, og plukkfisken med fermentert kål er et eksempel på hvor digg norsk mat faktisk smaker når det gjøres rett.

Med ingen bordreservasjoner skaper de lav terskel for å spise ute. Fat City minner om Landmark i Bergen, byen som fremfor noen vet å skape uformelle møteplasser på dagtid. Et lignende konsept var akkurat det hovedstaden trengte.

Madonna er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets mat og drikke. (Foto: Madonna.)

Madonna

Madonna er stedet ingen av oss visste at vi savnet. Vi ble umiddelbart solgt av deres unike bloody mary-drink med østersskjell. Løkpaien med beinmarg fremstår ikonisk. Det er ikke overraskende at det er folkene fra blant annet Ein og Einbar som står bak Madonna, steder som gjentatte ganger har gitt oss noen av våre beste mat- og vinopplevelser. 

Madonna leverer en svært levende og variert meny, med innslag fra hele verden. De har skapt en lekegrind som ikke begrenser, men heller utfordrer til noe som ikke er blitt gjort før. Restauranten er årets mest lovende nykommer.

Panu er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets mat og drikke. (Foto: Panu.)

Panu

Panu på St. Olavs plass seiler inn som en av årets beste restauranter med kompromissløs kokkelering, uforglemmelig vin og sjeldent god bistro-atmosfære. Skapt av folk med bakgrunn fra legendariske steder som Pljoltergeist og Alkymisten, har Panu allerede fått en x-faktor som utvilsomt vil vekke stor, internasjonal oppmerksomhet i tiden som kommer. 

Panu leverer fusion på aller høyeste nivå, og rettene blir stadig mer finslipte. Likevel er det nettopp dristigheten i smaksbildet som forbløffer mest. Det er lenge siden vi har smakt så karismatiske retter i Oslo. Se opp for Michelin-stjerne.

Varemottaket

Det var kanskje ikke overraskende at Varemottaket, som kunne skilte med to av Norges beste kokker bak grytene, ble en umiddelbar suksess. «Akkurat det vi trenger nå», slo byens anmeldere fast, og trillet utelukkende seksere på terningen. Kjøttretten med yorkshire-pudding har på rekordtid havnet på Dagens næringslivs liste over 25 av de mest ikoniske rettene i Norge. 

Varemottaket er en av de mest lovende åpningene i nyere tid, og kanskje Norges hittil ærligste kjøkken. Peder og Halaigh leverer like mye et show som en gastonomisk opplevelse, og sommelier Danijela tilfører måltidet en ny dimensjon. Denne trioen skal man bare være klar over.

For å stemme, må du være logget inn.
Det er helt gratis!

Allerede en bruker? Logg inn

Ikke registrert bruker? Registrer gratisprofil eller bli abonnent

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du se hvem som vant!
Presentert av