Subjektprisen 2023

Årets musikkutgivelse

Hvilke musikkutgivelser var best og viktigst i 2023? Subjekts jury har nominert fem kandidater. Nå er det opp til deg å stemme frem vinneren!

Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en anerkjennelse av initiativtakerne som gjør Norge til et bedre land å bo i.

Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.

Subjektprisen 2023 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en statuett.

Vinnerne lanseres under en storslått prisutdelingsseremoni 13. desember hos Ambassaden i Oslo, og du er invitert!

En publikumspris

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene, men til syvende og sist er det Subjekts lesere som bestemmer den endelige vinneren.

Du kan stemme én gang per døgn og per priskategori. Stemmeskjemaet finner du nederst i artikkelen.

For å stemme må du være logget inn i Subjekt. Det er helt gratis å registrere en bruker.

Årets musikkutgivelse

I priskategorien Årets musikkutgivelse har Subjekts redaksjonelle jury nominert fem musikkutgivelser.

Dette er de nominerte. Du kan stemme nederst i artikkelen.

«Et hav av avstand» av Taake på Dark Essence Recordser nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets musikkutgivelse.

«Et hav av avstand» av Taake på Dark Essence Records

Norsk svartmetall begynte som en eksplosjon av nyskapning, men på 2000-tallet dabbet det av i konformitet og mislykket eksperimentering. Flere band trakk inn nye elementer i forsøk på å videreutvikle sjangeren, men mistet intensitet og særegenhet. Taake gikk den andre veien, og skapte nærmest egenhendig en renessanse for «True Norwegian Black Metal».

«Et hav av avstand» er genuint originalt, samtidig som det er umiskjennelig svartmetall. Låtene er få og lange, produksjonen er introvert og upolert. Dette låter ikke så mye som en innspilling, men en fremføring. Resultatet er et usedvanlig krevende album, men for tålmodige lyttere er det en av de mest interessante lytteropplevelsene i svartmetallen på flere år.

«Jeg blir til deg» av Rosa faenskap på Fysisk format er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets musikkutgivelse.

«Jeg blir til deg» av Rosa faenskap på Fysisk format

Debuten til Rosa faenskap har fått mange i og rundt metallmiljøet til å mene mye. De snakker selv om fadermord av egen sjanger, og er en av gruppene som går i bresjen for et mer inkluderende metallmiljø. De kombinerer også svartmetall med tydelige påvirkninger fra punk, emo og ja, noen har til og med ment pop.

Musikken er teknisk knallsterk, men høres også deilig moderne ut, noe som har blitt understreket med oppmerksomheten bandet har fått fra festivaler, aviser og radiokanaler utenfor metallboblen. Med «Jeg blir til deg» blåser de liv i og åpner døren til en sjanger som mange publikummere ellers ikke ville beveget seg inn i.

«Me kan’kje sei nei te da som e bedre» av Sliteneliten på Plateselskapet No. 13 er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets musikkutgivelse.

«Me kan’kje sei nei te da som e bedre» av Sliteneliten på Plateselskapet No. 13

På «Me kan’kje sei nei te da som e bedre» har musikken til Sliteneliten blitt mindre punk og mer moderne folkemusikk. De leverer sterke instrumentalprestasjoner og presenterer norsk tradisjonsmusikk i ny drakt for et nytt publikum.

Bandet kombinerer aktivistiske tekster om gruvedumping, skeive rettigheter kapitalisme, med fele, fløyte og visesang. Rent musikalsk er albumet sterkt og variert, med melodier og harmonier som er designet for å vekke sterke følelser.

Resultatet blir en slags generasjonell brobygger, som ikke bare uredd taler særlig den unge venstresidens sak, men også bevarer viktige norske musikktradisjoner for kommende generasjoner.

«Movies, Cars & Heartbreak» av Moyka på Gems er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets musikkutgivelse.

«Movies, Cars & Heartbreak» av Moyka på Gems

Du vet de bilturene på natten, de som føles som en film, og som du aldri helt vil skal ta slutt? Akkurat sånn føles det å være passasjer i Moykas album, «Movies, Cars & Heartbreak». På det som mange omtaler som «det vanskelige andrealbumet», skaper 26-åringen et cinematisk univers der tekster og produksjon flyter sømløst og forteller en historie om kjærlighet som sakte, men sikkert faller sammen. Det universelle temaet utforskes gjennom detaljene, og det er nettopp i detaljene at Moyka skinner som artist og produsent. Produksjonen er fylt til randen av gullkorn, og ørsmå vendinger som hever albumet til nye høyder med en unik presisjon og finesse.

«Tøyen Holding 3» av Tøyen Holding på Mutual Intentions er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets musikkutgivelse.

«Tøyen Holding 3» av Tøyen Holding på Mutual Intentions

Tøyen Holdings tredje album er suverent duoens beste utgivelse til nå. Og det med en sjeldent nonchalant tilnærming til hiphop-sjangeren. De har lagt seg godt bakpå i et landskap av elektronisk loungemusikk, men beholdt sine skarpe, presise og lekne tekster – og om mulig raffinert også disse enda mer.

Med tekster som dyrker det høykulturelle og kulinariske, men med en frisk, norsk og ung tilnærming, tar gruppen tempen på et fremoverlent og søkende sjikt av norsk bykultur. Alt pakket inn i et album man kan slappe av til, le av og nyte – igjen og igjen.

For å stemme, må du være logget inn.
Det er helt gratis!

Allerede en bruker? Logg inn

Ikke registrert bruker? Registrer gratisprofil eller bli abonnent

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du se hvem som vant!
Presentert av