Subjektprisen 2023

Årets litteratur

Hvilke bøker var best og viktigst i 2023? Subjekts jury har nominert fem kandidater. Nå er det opp til deg å stemme frem vinneren!

Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en anerkjennelse av initiativtakerne som gjør Norge til et bedre land å bo i.

Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.

Subjektprisen 2023 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en statuett.

Vinnerne lanseres under en storslått prisutdelingsseremoni 13. desember hos Ambassaden i Oslo, og du er invitert!

En publikumspris

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene, men til syvende og sist er det Subjekts lesere som bestemmer den endelige vinneren.

Du kan stemme én gang per døgn og per priskategori. Stemmeskjemaet finner du nederst i artikkelen.

For å stemme må du være logget inn i Subjekt. Det er helt gratis å registrere en bruker.

Årets litteratur

I priskategorien Årets litteratur har Subjekts redaksjonelle jury nominert fem bøker.

Dette er de nominerte. Du kan stemme nederst i artikkelen.

Odd Isungsets tredje bok i serien, «Blodspora fra Dagaliveien», er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets litteratur. (Omslag: Samlaget.)

«Blodspora fra Dagaliveien» av Odd Isungset på Samlaget

Odd Isungset har dedikert en stor del av livet sitt til den fatale Nygaard-saken. Det uoppklarte drapsforsøket på Aschehougs tidligere direktør er muligens den største politiskandalen i Norge etter krigen.

Ingen i Norge tok ayatolla Khomeinis fatwa (dødsdom) fra 1989 på alvor. Norske journalister fokuserte på innvandringens mangfold, og «det fargerike fellesskap» var det store, overordnede prosjektet. Politi og UD ville rett og slett ikke koble fatwaen og drapsforsøket på forleggeren av den norske utgaven av boken «Sataniske vers». Norge hadde nemlig en global fredsmekler i maven.

Isungsets nye bok er spennende som en thriller. Rekken av løgner, halvkvedede viser, inkompetanse og privat innblanding fra polititopper – alt sammen troverdig dokumentert og presentert av Isungset – er nesten utrolig.

Lene Bergs roman, «Fra far», er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets litteratur. (Omslag: Kolon.)

«Fra far» av Lene Berg på Kolon

Lene Bergs far ble i 1975 fengslet for å drept sin unge kone på en parkeringsplass utenfor Paris. «Fra far» presenterer minner forfatteren har om sin far og andre familiemedlemmer – og rapporter fra myndigheter, politi og leger.

Det virker først forvirrende at bruddstykkene ikke kommer kronologisk. Men en lineær fortelling er noe annet enn det Berg vil vise. Boken er ingen kjærlighetserklæring eller noe oppgjør. Snarere vises nødvendigheten av å lage et bilde av hva som er passert i fortid – hvor alle typer informasjon har en mulig verdi.

Boken har mer enn privat interesse: Problematiseringen av hukommelse og sannhet er like valid for kulturen som helhet.

Maria Navarro Skarangers fjerde roman, «Jeg plystrer i den mørke vinden», er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets litteratur. (Omslag: Oktober.)

«Jeg plystrer i den mørke vinden» av Maria Navarro Skaranger på Oktober

Skarangers fjerde roman handler om Sidsel på nesten 60 år. Hun er uføretrygdet og i ferd med å miste grepet: Er det hennes mani? Eksmannen? Nav? Romsås?

Sidsel savner å bli sett og verdsatt, særlig av datteren Em. Romanens tittel viser at Sidsel prøver å holde hodet og humøret oppe.

Bokens diskurs er kompleks: Sidsel forteller; Em forteller; et «jeg» – som ligner på Skaranger selv – både sympatiserer med og raljerer over Sidsel. Dette er fortellerkunst i særklasse. Denne romanen plasserer Skaranger helt i toppen av norske skjønnlitterære forfattere.

Ole Martin Moens bok om skolen, «Skolens omsorgssvikt», er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets litteratur. (Omslag: Cappelen Damm.)

«Skolens omsorgssvikt» av Ole Martin Moen på Cappelen Damm

«Skolens omsorgssvikt» er en bok som kan få gjennom sårt tiltrengte endringer i skolen. Mange romaner har beskrevet skolens skyggesider tidligere, men denne fagboken inneholder konkrete råd med henvisninger til de relevante paragrafene. 

Ole Martin Moens bok er ikke bare skrevet til lærere, men også elever, politikere og helsepersonell. For kan vi være så sikre på at skolen er et godt sted for barn? At de ikke blir utsatt for omsorgssvikt? Ingen som har lest denne boken, kan være helt sikre på det.

Som professor i filosofi ved Oslomets fakultet for helsevitenskap, og med fortid som lærer, er Ole Martin Moen nærmest skapt for å skrive en bok som dette. La oss håpe den blir lest og brukt.

Einar Stensengs andre roman, «Ute», er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets litteratur. (Omslag: Kolon.)

«Ute» av Einar Stenseng på Kolon

Einar Stensengs andre roman er, i likhet med den første, ordentlig stygg. «Ute» dikteres av en elitistisk og usympatisk fortellerstemme, som usjenert bryter inn med sitt nedlatende og kvinnefiendtlige perspektiv. Det er selvfølgelig dette som gjør romanen så god. 

Fortellerstemmen gjør en ellers enkel fortelling til en fest å lese. Den ironiserer svært underholdende over det snobbete kultur- og litteraturmiljøet vi blir ufrivillig vitne til. Romanen unngår likevel å bli hoverende, fordi den hyklerske fortellerstemmen er minst like ufyselig som rollefigurene.

En slik nidvise av en roman kunne fort blitt uutholdelig lesning, men Stenseng og Kolon forlag har holdt det kort og snertent. «Ute» strutter av selvtillit, og er perfekt for alle som er lei av å nærlese subtil samtidslitteratur om relasjoner.

For å stemme, må du være logget inn.
Det er helt gratis!

Allerede en bruker? Logg inn

Ikke registrert bruker? Registrer gratisprofil eller bli abonnent

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du se hvem som vant!
Presentert av