Etikk og estetikk

– Hvis man må være nyliberalist for å redde klimaet, så får det bare være!

Skuespiller og miljøaktivist Iselin Shumba pluss Minerva-redaktør Nils August Andresen er gjester i den sjette episoden av Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
Skuespiller og miljøaktivist Iselin Shumba pluss Minerva-redaktør Nils August Andresen er gjester i den sjette episoden av Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
Minerva-redaktør Nils August Andresen anklages av miljøaktivist og skuespiller Iselin Shumba for å ha et nyliberalistisk syn i en het debatt om elsparkesykler, pengegaver og «Mulan»-boikott.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den sjette episoden av Etikk og estetikk er ute nå – på blant annet Spotify, Apple Podkaster, Google Podkaster og flere strømmetjenester.

«Den verste formen for disruptiv markedsliberalisme» er ordene miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg bruker om dagens elsparkesykkelpolitikk.

De står for åtte ganger så mange ulykker som sykler, og anklages stadig for å være usosiale og å skape kaos.

Miljøaktivist og skuespiller Iselin Shumba, i disse dager aktuell i NRK-storsatsingen «Livstid», sier seg enig med byråden, og foreslår forbud eller strenge reguleringer.

– Det går bare ikke an, sier Shumba.

Annonse

Hun er gjest i den sjette episoden av Subjekt-podkasten Etikk og estetikk.

Det er også sjefredaktøren i den borgerlige avisen Minerva, Nils August Andresen, som i motsetning til Nguyen Berg og Shumba kaller elsparkesyklene for frihet.

– Jeg mener de er et interessant eksempel på positiv innovasjon, sier han, og fortsetter:

– Man skal ikke bagatellisere ulykker, men elsparkesykler gir frempek mot ny, grønn innovasjon, og er kapitalismen på sitt beste. De peker frem mot en by der vi ikke er like avhengige av bil, som vi er i dag. Fantastisk!

Shumba kunne ikke vært mer uenig.

– Jeg er helt i sjokk over at dette bare kan skje. At noen bare kan forsøple og gjøre byrommet farlig, altså. Jeg har ikke barn, men har gått med barnevogn og en niese i hånden. Du kommer deg ikke fram! Se for deg hvordan det da er å sitte i rullestol og ha dårlig syn, sier hun.

– Andresen. Folk kommer seg ikke fram. Men du kaller elsparkesykler for frihet?!

– Ja, litt for å provosere, da. Det er så mange som er så forbanna på disse elsparkesyklene.

– Fullstendig ukontrollerbart, sier Shumba, og trekker frem at Minerva-redaktørens syn er nyliberalistisk.

Andresen svarer kontant:

– Om man må være nyliberalist for å redde klimaet, så får det bare være!

Vanskelige temaer

Engang før vi hadde satt oss inn i podkaststudioet, begynte Shumba og Andresen med heftig debatt på egenhånd. De har tidligere møttes til offentlig debatt om Y-blokken. Der Shumba mener den er en verdensarv, mener Andresen den kunne vært det, dersom den stod på et sovjetisk fjell.

Og hva skal du egentlig svare når venner, familie eller bare noen helt ukjente konfronterer deg med dagens mest brennhete kultur- og samfunnsspørsmål? Subjekt-podkasten Etikk og estetikk skal hjelpe deg med å konkludere, ved å invitere noen av de fremste kommentatorene til å konkludere sine meninger i disse sakene.

I den sjette episoden av Etikk og estetikk møter vi de to samfunnsengasjerte stemmene til debatt om Disney-storsatsingen som premierer digitalt i disse dager, «Mulan», og om Nasjonalmuseet bør ta imot en pengegave fra Nicolai Tangen.

Bakgrunnen for «Mulan»-debatten er at et demonstrasjonstog på Twitter nå oppfordrer til boikott av filmen som følge av at den er spilt inn i en provins der en muslimsk minoritet i Kina tvangsinterneres og at hovedrolleinnehaver Liu Yifei har utvist støtte til kinesiske politimyndigheter.

I tillegg har Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, foreslått at oljefondssjef og superrik, Nicolai Tangen, donerer en pengegave til museet. Ikke uten reaksjoner.

Tidligere episoder

Etikk og estetikk er ute i seks episoder.

første episode møter vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

andre episode møter vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

tredje episode møter vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.

fjerde episode møter vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.

I femte episode møter vi Kristin Clemet og Magdi Ytreeide Abdelmaguid til diskusjon om koranbrenning, Tiktok og utdanning.

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller Podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar