Subjektprisen 2023

Årets subjekt

Hvilke subjekter var best og viktigst i 2023? Subjekts jury har nominert fem kandidater. Nå er det opp til deg å stemme frem vinneren!

Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en anerkjennelse av initiativtakerne som gjør Norge til et bedre land å bo i.

Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.

Subjektprisen 2023 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en statuett.

Vinnerne lanseres under en storslått prisutdelingsseremoni 13. desember hos Ambassaden i Oslo, og du er invitert!

En publikumspris

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene, men til syvende og sist er det Subjekts lesere som bestemmer den endelige vinneren.

Du kan stemme én gang per døgn og per priskategori. Stemmeskjemaet finner du nederst i artikkelen.

For å stemme må du være logget inn i Subjekt. Det er helt gratis å registrere en bruker.

Årets subjekt

I priskategorien Årets subjekt har Subjekts redaksjonelle jury nominert seks personer.

Dette er de nominerte. Du kan stemme nederst i artikkelen.

Ervin Kohn er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets subjekt.(Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)

Ervin Kohn

Som forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo har Ervin Kohn utmerket seg som en av Norges viktigste stemmer i kampen mot antisemittisme og rasisme.

Etter 13 år som forstander trakk han seg tidligere i år for å gi ungdommen plass. Å hvile på laurbærene er derimot intet alternativ. Etter den siste tids uroligheter i verden har jødehatet igjen økt her hjemme i Norge.

Da trenger vi en klippe i samfunnsdebatten som klarer å spre kunnskap, erfaring og kritisk tenkning på tvers av politisk og religiøst ståsted. Dette har makter Kohn, gjerne med glimt i øyet og treffende galgenhumor.

Esben Esther Pirelli Benestad er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets subjekt. (Foto: Subjekt.)

Esben Esther Pirelli Benestad

For noen er Esben Esther Pirelli Benestad en uforsvarlig lege som overtaler folk til å ta kjønnsbekreftende behandling på sviktende grunnlag og skriver ut medisiner i strid med norsk lovverk. For andre har hen i snart 40 år vært transpersoners fremste og mest erfarne behandler og foregangsperson, som tar ansvar når systemet ikke stemmer med transpersoners virkelighet.

Vår tids mest betente debatt er for viktig til å ikke diskuteres, og da trenger vi flere stemmer som Benestads – med eller uten legelisens: utrettelige debattanter som tør å krysse midtgangen for å snakke med meningsmotstandere. De som tør å forsvare egne meninger både hos NRK og Inyheter, og gir blaffen i om noen synes det er galt, og uansett hvordan de selv kommer ut av det.

Marianne Heier er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets subjekt. (Foto: Niklas Hart.)

Marianne Heier

I en årrekke har billedkunstner Marianne Heier ropt høyt om den prekære situasjonen rundt atelierordningen i Oslo. Gjennom innlegg i aviser og sosiale medier, opprop, demonstrasjoner og offentlige høringer har hun stilt seg i bresjen for å kjempe for et verdig ateliertilbud for byens mange kunstnere. Den seneste kampen har stått om kunstneratelierene i Myntgata 2 og på Ila Pensjonat, der 150 atelierer står i fare for å gå tapt. 

Men atelierene har ikke vært Heiers eneste kampsak. Med det Koro-støttede prosjektet «Act» presenterte Heier i år del to i et prosjekt der kunsten trer inn i rettssystemet, og viser hvordan lovgivning for statsløse kan formes i kunstens navn. I samarbeid med Noas har prosjektet bidratt til at de kurdiske brødrene Behzad og Sherzad Salimi i år fikk oppholdstillatelse i Norge etter 15 år i usikkerhet.

Marit Kolby er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets subjekt. (Foto: Sjo & Floyd/BrandPeople.)

Marit Kolby

Nordisk ministerråd vekket oppsikt med sine nye kostråd: Ikke mer enn 350 gram rødt kjøtt i uken? Ingen anbefaling om å begrense ultraprosesert mat? Onde tunger ville ha det til at politiske hensyn svekket rådenes vitenskapelighet. Siden har forskningen blitt slaktet av flere.

Marit Kolby kan derimot stå med rak rygg. Hun trakk seg i protest fra den endelige rapporten med rådene, og har heller fokusert på å spre kunnskap og matglede i andre kanaler. Hun er stamgjest på podkasten Wolfgang Wee Uncut, og har en stor følgerskare i sosiale medier. Med bøkene «Hva og når skal vi spise?» og «Kokeboka» har forskeren det siste året blitt en leserfavoritt. Slik påvirker hun antagelig mange flere enn forskeren bak kostholdsrådene ingen følger uansett. Marit Kolby kjemper mot sterke krefter i samfunnet, og slår gjennom.

Sarah Gaulin er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets subjekt. (Foto: Privat.)

Sarah Gaulin

Sarah Gaulin er en meningsbærer av de sjeldne. Det har ført henne inn på Subjekts «30 under 30-liste», og til Subjektprisen-nominasjon for årets stemme i 2020. Og nå nomineres hun til hedersprisen Årets subjekt i 2023. Hva har hun gjort for å fortjene alt dette?

Gaulin kjemper utrettelig og uredd for rettighetene og stemmene til folk som ties, enten det er av religiøs ekstremisme eller politisk korrekthet. Om det så er i Iran eller i Norge, enkeltpersoner eller grupper. Bedre integrering i Norge, bekjempelse av negativ sosial kontroll og økt fokus på æresrelatert vold og æreskultur er hennes hjertebarn.

Gaulin tør der andre tier. Men det koster å ta kampen for andre. Tidligere i år måtte hun flytte ut av Søndre Nordstrand i Oslo. Sikkerheten hennes var ikke lenger god nok i bydelen hun har kjempet for og vært glad i. Hun meldte seg også ut av Arbeiderpartiet i protest mot at de ikke tok utfordringene i byens mest sosialt belastede områder på alvor.

For å stemme, må du være logget inn.
Det er helt gratis!

Allerede en bruker? Logg inn

Ikke registrert bruker? Registrer gratisprofil eller bli abonnent

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du se hvem som vant!
Presentert av