Subjektprisen

Disse er nominert til Årets subjekt 2018

Tre norske ildsjeler konkurrerer om Subjekts hederspris under Subjektprisen 2018.

Tre norske ildsjeler konkurrerer om Subjekts hederspris under Subjektprisen 2018.

«Årets subjekt» er Subjektprisens niende kategori og hederspris. Men hva er egentlig et subjekt?

Fra latin betyr subjekt «det som ligger til grunn». I norsk grammatikk er subjektet den, det eller de som utfører handlinga i ei fullstendig setning. Mens i filosofien betyr «subjekt» det anerkjente eller erkjennende «jeg».

For oss er summen av alt dette at subjektene er ildsjeler som jobber sitt hjerte nært. De jobber kanskje versus verden, men er likevel en drivkraft i samfunnet, ved å utfordre det etablerte. Subjekter står kanskje i skyggen av noen andre, objektet, men som en unektelig viktig lagspiller. De kjenner sine personlige overbevisninger og tør å satse på disse, fordi subjekter er seg selv nok.

I år er det tre nominerte. Det er opp til Subjekts lesere å stemme fram den som går av med tittelen «Årets subjekt 2018».

Subjektprisen er delt i ni kategorier og deles ut ved formell prisutdelingsseremoni i Oslo 18. desember. Vinnerne i de respektive kategoriene utdeles en bronsestatuett utformet av kunstnerstudent Magnus Vanebo, bedre kjent som Subjekts eneste nettroll, @bananihue.

Les også: Dette er de nominerte i kategorien «årets stemme»

Stem på den du mener fortjener prisen i skjemaet nederst i artikkelen!

Les også: Dette er de nominerte i kategorien «årets stemme»

Stem på den du mener fortjener prisen i skjemaet under!

Problemer med å fylle ut skjemaet? Klikk her og logg deg inn med en Google-konto.

Problemer med å fylle ut skjemaet? Klikk her og logg deg inn med en Google-konto.

Kimarius Abrahamsen er nominert til Subjektprisen i kategorien Årets subjekt. (Foto: Helge Brekke.)

Kimarius Abrahamsen

Hvem hadde trodd at det å være lysmann var det nye kule. Kimarius Abrahamsen har siden tidlige tenår fulgt drømmen om å lyssette store konsertproduksjoner, og har i 2018 turnert med prisvinnende artister som Nils Bech og Cezinando med ansvar for store deler av det visuelle uttrykket. Sistnevnte vant nylig P3-prisen for årets liveartist, og i skyggen av dette er nettopp han som lyssetter mange av konsertproduksjonene, som årets avsluttende Øyakonsert. Dermed gjør Abrahamsen, med sitt talent, noe «ingen» visste var kult, om til noe mange unge drømmer om å bli; han gjør kunsten å lyssette om til en attraktiv profesjon. Kimarius Abrahamsen nomineres også til «Årets Subjekt» for sitt engasjement for norske artister, scenekunst og for å ha fulgt sin egen drøm. Alltid i skyggen av noen andre, men en som en essensiell lagspiller.

Mikaela Bruhn Aschim er nominert til Subjektprisen 2018 i kategorien Årets subjekt. (Foto: Presse.)

Mikaela Bruhn Aschim

Galleristen og produsenten Mikaela Bruhn Aschim er bare 27 år gammel, men representerer noen av de mest interessante kunstnernavnene i Norge gjennom Oslogalleriet QB Gallery. Hun har oversikt over den norske samtidskunstscenen, ånder for å snakke om kunst og jobber til daglig med formidlingen av dette til et nytt publikum. Bruhn Aschims kompetanse, strålende engasjement og gode smak gjør henne til en av de aller beste ambassadørene for norsk kunst – et sant Subjekt. I tillegg jobber hun på Antiteateret, et slags friteater som selvuttalt aldri skal lage teater kun for teaterinteresserte. De lager korte forestillinger som belyser tabuer og som bryter med de etablerte normene og med stadig hyperaktuell og identifiserbar tematikk. De har ikke engang en hjemmeside, men glitrer i anmeldelser i etablerte riksmedier. Mikaela Bruhn Aschim nomineres til Subjektprisen 2018 som «årets subjekt» fordi hun er en sann forfekter av norsk kunst og teater, uten selv å være kunstner eller skuespiller, men med et brennende engasjement og meget godt øye.

Olle Løstegaard er nominert til Subjektprisen 2018 i kategorien Årets subjekt. (Foto: Presse.)

Olle Løstegaard

Hvis du er noenlunde interessert i norsk musikk, og ikke født i går, vet du for lengst hva Olle «Abstract» Løstegaard har betydd for norsk musikkliv. Fra 1994 til 2008 hadde han sin ukentlige lørdagssending i NRK P3, og det ble mildt sagt baluba da han måtte gå av. Men denne DJ-en la aldri radiovertskapet på hylla. Noen få år senere startet han nemlig sin helt egne månedlige SoundCloud-podcast, LYD, hvor han utelukkende presenterer ny, norsk musikk for et bredt publikum. Dette har blitt en kanal for mange nye norske musikere, og Løstegaard har evnet å få en solid lytterbase på sitt hjemmesnekrede radioshow. I 2018 har LYD vært mer aktuelt enn noensinne, og prognosene peker mot at han har bedre lyttertall enn radiostasjonene om noen år. Han har gått fra statskanal til så vidt lovlig kringkasting – subjekt nok for oss. Når han har overskudd til det, ranter han i sosiale medier, og med unektelig gode poenger. Som da han nylig argumenterte for at man ikke burde kreve plettfri vandel av dørvakter på utesteder, etter atter en voldsepisode i utelivet. Rett og slett fordi Løstegaard erfarer at det har kommet mer kriminalitet etter at dørvaktene ble så søte, og som ikke har den samme oversikten og autoriteten de en gang hadde. Når Olle Abstract prater, så vil vi ikke annet enn å lytte. For han er trolig en av de i landet med aller best peiling på musikk og uteliv, og denne kompetansen bruker han på å løfte unge norske musikere.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du se hvem som vant!
Presentert av