fbpx
Etikk og estetikk

Politiker og redaktør sterkt uenige om å forby rasistiske demonstrasjoner

Den tiende og sesongavsluttende episoden av Etikk og estetikk ble spilt inn blant publikum på Litteraturhuset i Trondheim. Nettavisen-redaktør Erik Stephansen og Arbeiderpartiet-politiker Julie Indstad Holde møttes til debatt. Nå er episoden tilgjengelig for alle. (Foto: Mathias Johansson/Litteraturhuset i Trondheim.)
Den tiende og sesongavsluttende episoden av Etikk og estetikk ble spilt inn blant publikum på Litteraturhuset i Trondheim. Nettavisen-redaktør Erik Stephansen og Arbeiderpartiet-politiker Julie Indstad Holde møttes til debatt. Nå er episoden tilgjengelig for alle. (Foto: Mathias Johansson/Litteraturhuset i Trondheim.)
Julie Indstad Hole (Ap) vil gjøre Trondheim antirasistisk og forby enkelte demonstrasjoner. Nettavisen-redaktør Erik Stephansen frykter for ytringsfriheten og mener det vil virke mot sin hensikt.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Etikk og estetikk er ute i sin tiende episode.

Hva svarer du når du blir konfrontert med noen av vår tids vanskeligste kultur- og samfunnsspørsmål?

Subjekts podkast, Etikk og estetikk, skal hjelpe deg med å konkludere.

I den tiende episoden av Etikk og estetikk møter vi Ap-politiker og kommunalråd i Trondheim kommune, Julie Indstad Hole, og redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen.

De møttes til debatt om «antirasistisk sone», kjønnsbalanse i kunsten og avkolonisering av kunstmuseene.

Annonse

Episoden ble spilt inn blant publikum på Litteraturhuset i Trondheim.

Vanskelige temaer

Bakgrunnen for temaene er noen av den siste tidens vanskeligste kulturspørsmål.

· Etter sommerens store rasismedebatt foreslo flertallet Trondheim bystyre å gjøre Trondheim om til en rasismefri sone. De peker blant annet på Den nordiske motstandsbevegelsens marsjeringer i Kristiansand, og kaller det utrygt for blant annet jøder og homofile. Bør vi forby rasistiske demonstrasjoner?

· I en ny undersøkelse kommer det frem at hele 90 prosent av kunsten i norske kunstsamlinger er laget av menn. Nå er et nytt opprop sendt til signering hos en rekke norske museer, stiftelser og samlere, som krever at 50 prosent av kunsten som kjøpes inn og stilles ut fra og med 2021 er skapt av kvinner. Er det en god idé?

· I lys av BLM-demonstrasjonene har debatten om avkolonisering av kunstmuseer, utdanningsinstitusjoner og mer, verden over, blusset opp igjen. Nå har det nederlandske kulturrådet oppfordret landets museer å levere tilbake objekter stjålet under kolonitiden, dersom landene ønsker det. Det er snakk om over 100.000 objekter. Bør Norge følge etter?

Tidligere episoder

Etikk og estetikk er ute i ni episoder.

første episode møter vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

andre episode møter vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

tredje episode møter vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.

fjerde episode møter vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.

femte episode møter vi Kristin Clemet og Magdi Ytreeide Abdelmaguid til diskusjon om koranbrenning, Tiktok og utdanning.

sjette episode møter vi Iselin Shumba og Nils August Andresen til diskusjon om «Mulan», pengegaver og elsparkesykler.

syvende episode møter vi Shabana Rehman og Mode Steinkjer til diskusjon om venstrevridde humorprogrammer, mangfoldskriterier og «fuck politiet».

åttende episode møter vi Eivor Evenrud og Stein Olav Henrichsen til diskusjon om en «rasistisk» benk, Nasjonalmuseets åpningsutstilling og «Ways of Seeing».

I niende episode møter vi Kamzy Gunaratnam og Arne Borge til diskusjon om journalistikk, samtykkelov og millionbøter til norske forlagshus.

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller Podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.