Hva svarer du når du blir konfrontert med noen av dagens vanskeligste kultur- og samfunnsspørsmål?
Subjekt-podkasten Etikk og estetikk inviterer noen av landets klokeste mennesker til å konkludere i brennhete, alvorlige, morsomme og aktuelle saker.
I ukens episode møter vi Linda Noor i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk og Aksel Fridstrøm fra den borgerlige avisen Minerva. De møtes til debatt om hijab, minoriteter i filmer og avkoloniseringen av samisk kunst.
Der du hører på podkast
Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller Podkaster fra Apple.
Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.
Temaene
– Etter at stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde tilbudte en 15-åring en tusenlapp for å ta av seg hijaben på åpen gate, har debatten om bruk av hijab blusset opp igjen. Frp-politikeren kaller plagget for verdens mest kvinneundertrykkende plagg. Har han et poeng?
– Den norske Cannes-filmen «De uskyldige» kritiseres for fordomsfull fremstilling av minoriteter. Der den hvite familien gjør alt riktig, gjør den svarte familien alt feil, mener kritikerne i et innlegg i Dagsavisen. Burde filmer være varsomme med hvordan de fremstiller minoritetene?
– Et finsk museum har levert tilbake hele sin samiske samling til et samisk museum. Tiltaket ses på som et bidrag til den såkalte avkoloniseringen som nå foregår i vestlig kultur og akademia. Burde norske museer følge etter, og levere tilbake samiske kunstverk?
Tidligere episoder
Andre sesong av Etikk og estetikk er hittil ute i tre episoder.
I første episode møter vi Trine Skei Grande og Jonis Josef til prat om dobbelstraff, historien vi ikke liker og det omstridte kunstneroppropet.
I andre episode møter vi Karpe-Chirag og Anette Trettebergstuen til prat om Resett, kanselleringskultur og det offentlige ordskiftet.
I tredje episode møter vi Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Sylo Taraku (Agenda) til prat om lønnsfesten i NRK, debattboikott og statsstøttet kunst.
Sesong 1
Første sesong av Etikk og estetikk er ute i ti episoder.
I første episode møter vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.
I andre episode møter vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».
I tredje episode møter vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.
I fjerde episode møter vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.
I femte episode møter vi Kristin Clemet og Magdi Ytreeide Abdelmaguid til diskusjon om koranbrenning, Tiktok og utdanning.
I sjette episode møter vi Iselin Shumba og Nils August Andresen til diskusjon om «Mulan», pengegaver og elsparkesykler.
I syvende episode møter vi Shabana Rehman og Mode Steinkjer til diskusjon om venstrevridde humorprogrammer, mangfoldskriterier og «fuck politiet».
I åttende episode møter vi Eivor Evenrud og Stein Olav Henrichsen til diskusjon om en «rasistisk» benk, Nasjonalmuseets åpningsutstilling og «Ways of Seeing».
I niende episode møter vi Kamzy Gunaratnam og Arne Borge til diskusjon om journalistikk, samtykkelov og millionbøter til norske forlagshus.
I tiende episode møter vi Erik Stephansen og Julie Indstad Hole til diskusjon om rasistiske demonstrasjoner, kvotering i kunsten og avkolonisering av museene.