Subjektprisen 2021

Disse er nominert til Årets subjekt

Hvilke kulturprofiler var best og viktigst i 2021? Subjekts jury har nominert tre kandidater. Nå er det opp til deg å stemme frem vinneren!
Agnes Moxnes, Luqman Wadood og Stein Olav Henrichsen

Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en anerkjennelse av menneskene, initiativene og opplevelsene som gjør Norge til et kulere land å bo i.

Arbeidet med Subjektprisen pågår gjennom hele året. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og med et av landets mest omfattende kulturanmelderi. Redaksjonen noterer seg de kunstnerne, utstillingene, visningsrommene, filmene, teateroppsetningene, bøkene, musikkutgivelsene, musikerne, stemmene og subjektene som den mener er de beste og viktigste bidragsyterne til norsk kulturliv.

Subjektprisen 2021 er, som tidligere år, inndelt i ti kategorier, og består av heder, ære og en statuett.

Vinnerne lanseres under en storslått prisutdelingsseremoni 14. desember i Marmorsalen på Sentralen i Oslo, og du er invitert!

En publikumspris

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene, men til syvende og sist er det Subjekts lesere som bestemmer hvem som går av med seieren.

Du kan stemme én gang per døgn. Stemmeskjemaet finner du lengre ned i artikkelen, og krever innlogging. Det er helt gratis å registrere en brukerprofil.

Årets subjekt

I priskategorien Årets subjekt har Subjekts redaksjonelle jury nominert tre subjekter.

Så hva er egentlig et subjekt? Fra gammel latin betyr subjekt «det som ligger til grunn». I norsk grammatikk er subjektet den, det eller de som utfører handlinga i ei fullstendig setning. Mens i filosofien betyr «subjekt» det anerkjente eller erkjennende «jeg». Årets subjekt står sitt hjerte nært og kjenner sine egne overbevisninger, men står gjerne i skyggen av noen andre – diskutabelt objektet – som gode lagspillere bak andres suksess. De er samfunnets drivkrefter og mobiliserer individualistisk. De satser, er uredde og protesterer gjerne mot majoriteten i tråd med egen overbevisning.

Dette er de nominerte.

Agnes Moxnes er en bauta som ikke kan erstattes med én, men med to, ble det sagt da hun ga seg som kulturkommentator i NRK. Nå er hun nominert til Årets Subjekt. (Foto: Danby Choi.)

Agnes Moxnes

Etter en årrekke gikk Agnes Moxnes av som NRKs kulturkommentator. Denne bautaen i norsk offentlighet og kulturjournalistikk skal omsider gå av med pensjon. Moxnes har stått fjellstøtt i flere prinsipielle spørsmål, men hun har også hatt et konstant, kritisk blikk på utviklingen i norsk kulturliv.

Kultur-Norge hedret Moxnes med å blant annet å trekke fram at hun har hatt en solid evne til å knytte kulturen til samfunnsutviklingen generelt og vist at kultur er et bredt virkeområde. Det ble nylig klart at Inger Merete Hobbelstad skal ta over rollen som NRKs kulturkommentator.

«Moxnes bør ikke erstattes av én, men av to», sa Kulturrådets direktør Kristin Danielsen om avgangen. Hobbelstad har mye å strekke seg over når hun skal erstatt denne nestoren. Moxnes vil bli stående som en av de store stemmene og ekspertene i sin tid.

Luqman Wadood startet opp Jeune.no fordi han ikke fant en debattside for og av ungdom. Nå er han nominert til Årets Subjekt. (Foto: Privat.)

Luqman Wadood

Den daværende 19-åringen, Luqman Wadood, mente at det ikke fantes en debattside for unge. Slagkraftig tok han saken i egne hender og grunnla debattsiden, Jeune, i slutten av 2020. Ett år senere har siden blitt en premissleverandør for debatter som stadig blir fanget opp av større medier.

Wadood er dyktig til å finne og slippe til meninger som ikke alltid er «stuerene». Dette har ført til at han i en ung alder har markert seg som en «go-to» ekspert innen spørsmål om ytringsfrihet.

Han er en stemme vi nok ikke med det første blir kvitt. Og godt er det.

Det blir store sko å fylle når Henrichsen gir seg som Munch-direktør neste år. Men før det kan han bli Årets Subjekt. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)

Stein Olav Henrichsen

Høsten 2021 åpnet omsider det nye Munchmuseet, etter minst ti år med kritiske debatter om byggets utseende, funksjon, rolle og plassering. Siden lenge før åpningen har det vært blant årets største samtaleemner på kulturfeltet.

Henrichsen har stått rakrygget gjennom kritikken i alle årene. Kjepphesten var alltid at kritikk og engasjement var sunt for både prosessen og museet. Det er umulig å forestille seg at Munchmuseet hadde fått sin sentrale posisjon i samfunnet og debatten uten Stein Olav Henrichsens utrettelige innsats.

Få kulturledere har stått i så mange stormer som Henrichsen. Han har aldri tatt det personlig, men alltid evnet å diskutere sak. Munch-direktøren er en forfekter av de demokratiske spillereglene. Han deltar i debattene, svarer på telefonene og tror genuint på at samfunnet utvikler seg i gjennom dialog.

Det blir store sko å fylle når Henrichsen gir seg som Munch-direktør i 2022.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du se hvem som vant!
Presentert av