Hva svarer du når du blir konfrontert med noen av dagens vanskeligste kultur- og samfunnsspørsmål?
Subjekt-podkasten Etikk og estetikk inviterer noen av landets klokeste mennesker til å konkludere i brennhete, alvorlige, morsomme og aktuelle saker.
I ukens episode av podkasten møtes forlagsredaktør, universitetslektor og skribent Linn-Aurora Wengen og stortingsrepresentant fra Høyre, Tage Pettersen, til debatt om kansellerte bøker, hårsåre kvinner i overgangsalderen og millionlønninger i Kulturrådet.
Der du hører på podkast
Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller podkaster fra Apple.
Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.
Ukens temaer
· Bøker sensureres og kanselleres som aldri før i USA. Særlig går det utover LHBT-bøker. Konservative politikere og aktivister forsøker å utilgjengeliggjøre bøker om flytende kjønn og homoseksualitet. Bør vi frykte for at fenomenet kommer til Norge?
· Etter at Aftenposten brukte en råtten appelsin for å illustrere kvinner i overgangsalderen har avisen fått gjennomgå. Kritikere mener at logoen viser et problematisk bilde av overgangsalderen. Aftenposten tok til seg kritikken, og endret podkastlogoen sin. Har vi blitt for hårsåre?
· Årslønnen til en etterretningsleder i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ligger på rundt 700.000 kroner, mens for avdelingslederne hos Kulturrådet bikker lønnen en million. Det får skattekritikeren Sløseriombudsmannen til å rase. Tjener Kulturrådet-ansatte for mye?
Sesong 3
Tredje sesong av Etikk og estetikk er ute i ti episoder.
I første episode møter vi Lisa Esohel Knudsen og Vebjørn Selbekk til debatt om koranbrenning, BLM og Rødt.
I andre episode møter vi leder av Unge Venstre, Ane Breivik, og komiker Ahmed Mamow til debatt om Bernt Hulsker, Elon Musk og mannsrollen.
I tredje episode møter vi møter vi jurist og samfunnsviter Cecilie Hellestveit og nestleder i Antirasistisk senter, Hatem Ben Mansour, til debatt om hvite folk med afrofletter, kanselleringskultur og norske våpen til Ukraina.
I fjerde episode møter vi jurist Anine Kierulf og generalsekretær i Preventio, Farid Shariati, til debatt om «venstrevridde» journalister, «høyreekstremt» bokbad og Eurovision Song Contest.
I femte episode møter vi redaktør Veslemøy Østrem og stortingsrepresentant Grunde Almeland (V) til debatt om «giftig femininitet», riving av Nationaltheatret og rusreform.
I sjette episode møter vi politiker og skribent Maria Zähler og daglig leder for Manifest tankesmie, Magnus Marsdal, til debatt om porno, stemmerett for 16-åringer og riving av statue.
I syvende episode møter vi kulturbyråkrat Tone Østerdal og kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) til debatt om ekspresspass på Tusenfryd, radikal klimaaktivisme og om å avvikle Kongen.
I åttende episode møter vi FRP-rådgiver Dana Manouchehri og E24-redaktør Torbjørn Røe Isaksen til debatt om kapitalistisk Pride, falske nyheter og kirkebranner.
I niende episode møter vi påtroppende Munch-direktør Tone Hansen og Morgenbladet-spaltist Usman Rana til debatt om elitistiske politikere, unge idioter og vin fra okkupert land.
I tiende episode møter vi Hilde Sandvik og Fawad Ashraf til debatt om Pride-flagg på Stortinget, Resetts bidrag til demokratiet og transkvinner i idretten.
Sesong 2
Andre sesong av Etikk og estetikk er ute i ti episoder.
I første episode møter vi Trine Skei Grande og Jonis Josef til prat om dobbelstraff, historien vi ikke liker og det omstridte kunstneroppropet.
I andre episode møter vi Karpe-Chirag og Anette Trettebergstuen til prat om Resett, kanselleringskultur og det offentlige ordskiftet.
I tredje episode møter vi Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Sylo Taraku (Agenda) til prat om lønnsfesten i NRK, debattboikott og statsstøttet kunst.
I fjerde episode møter vi Linda Noor i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk og Aksel Fridstrøm fra den borgerlige avisen Minerva. De møtes til debatt om hijab, minoriteter i filmer og avkoloniseringen av samisk kunst.
I femte episode møter vi Kjersti Løken Stavrum og Rauand Ismail (MDG) til prat om «sløseri», «klimavalg» og ekkokamre.
I sjette episode møter vi debattansvarlig i Dagsavisen, Selma Moren, og Høyre-politiker Mahmoud Farahmand til prat om identitetspolitikk, tenketanker og sosialdemokrati.
I syvende episode møter vi samfunnsdebattantene Shurika Hansen og Sturla Haugsgjerd. De to møtes til debatt om HRS, menn og veganisme.
I åttende episode møter vi samfunnsdebattantene Agnes Moxnes og Mani Hussaini til debatt om Muhammed-karikaturer, konseptuelle kunstverk og humor-beklagelser.
I niende episode møter vi ansvarlig redaktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø, og leder for Unge Sentrum, Simen Bondevik. De to møtes til debatt om miljø på TV, rasisme i «Squid Game» og omstridte samtidig imøtegåelser.
I tiende episode møter vi daglig leder i Lim (Likestilling, integrering, mangfold), Sarah Gaulin, og styreleder i Norske billedkunstnere, Ruben Steinum til debatt om gangsterrap, bunad og Munch.
Sesong 1
Første sesong av Etikk og estetikk er ute i ti episoder.
I første episode møter vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.
I andre episode møter vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».
I tredje episode møter vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.
I fjerde episode møter vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.
I femte episode møter vi Kristin Clemet og Magdi Ytreeide Abdelmaguid til diskusjon om koranbrenning, Tiktok og utdanning.
I sjette episode møter vi Iselin Shumba og Nils August Andresen til diskusjon om «Mulan», pengegaver og elsparkesykler.
I syvende episode møter vi Shabana Rehman og Mode Steinkjer til diskusjon om venstrevridde humorprogrammer, mangfoldskriterier og «fuck politiet».
I åttende episode møter vi Eivor Evenrud og Stein Olav Henrichsen til diskusjon om en «rasistisk» benk, Nasjonalmuseets åpningsutstilling og «Ways of Seeing».
I niende episode møter vi Kamzy Gunaratnam og Arne Borge til diskusjon om journalistikk, samtykkelov og millionbøter til norske forlagshus.
I tiende episode møter vi Erik Stephansen og Julie Indstad Hole til diskusjon om rasistiske demonstrasjoner, kvotering i kunsten og avkolonisering av museene.